fredag 7. mai 2010

Mer vold og overgrep i fattige familier - en høna og egget problematikk?

Mer vold og overgrep i fattige familier har forskere kommet frem til. Og de tror at de kan bedre situasjonen ved å "bedrer familiers levekår". Det betyr, slik jeg forstår det, å gi mere penger til de familiene.

Men her har vi vel en høna og egget problematikk. Er det mer vold og overgrep fordi de er fattige, eller er de fattige fordi de har vært utsatt for vold og overgrep. Jeg tror det ofte er det siste som er riktige. De som har vært utsatt for vold/overgrep i barndommen får en veldig veldig dårlig start på livet. Noe som ofte fører til fattigdom og sosiale problemer. Noe som igjen fører til at barna også får problemer og blir utsatt for vold/overgrep. Både i familien og ellers.

Skal vi komme til bunns i dette må vi våge å ta tak i selve årsaken som er vold og overgrep, og løfte dette frem. Å kun ta tak i symptomer som er fattigdom og sosiale problemer fjerner ikke årsaken.

Dette betyr selvsagt ikke at jeg er imot at disse familiene også skal få økonomisk støtte. Det skal de og det trenger de. Men vi har så lett for å tro at penger løser alt i vårt samfunn. Tror det er viktig å huske at penger kun er et verktøy for å bytte varer og tjenester. Penger er ikke en medisin som funker bedre jo større dosen er.

Både det offentlige og alle vi andre må våge og ta tak i dette.

2 kommentarer:

  1. Kan vel også hende at det avdekkes flere saker i hjem hvor Barnevern mv. er inne?

    SvarSlett
  2. Kan hende det er noen feil her. Tenkte litt på det etter jeg at jeg skrev dette.

    Tallene bygger på en spørreundersøkelse, ikke på tall som har kommet frem via barnevern o.l.

    Men selv om det er en anonym spørreundersøkelse så kan det hende barn fra fattige hjem har letter for å fortelle sannheten enn barn fra velmøblerte og overmøblerte hjem som kan ha en tendens til å ville pynte på sannheten/fasaden.

    SvarSlett

 
Blogglisten